Θα μοιραστούμε μαζί σας ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο που γράφτηκε (Νοέμβριος 2014) από την Susan Bowerman, Αμερικανίδα διαιτολόγο, Διευθύντρια στον Τομέα Διατροφής της Herbalife, ειδικό στην Αθλητική Διαιτολογία. Το παρόν άρθρο αναφέρεται στις Διατροφικές Τάσεις που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτολόγιας στην Ατλάντα.
«Οι τελευταίες τάσεις της διατροφής είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστούν. Συχνά θα ακούσετε για νέα τρόφιμα και για νέες τάσεις στη διατροφή από τους φίλους ή στα μέσα ενημέρωσης – και, προτού να το καταλάβετε, θα υπάρχει μια ολόκληρη σειρά νέων προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων.
Οι Διαιτολόγοι έχουν το προνόμιο να διαπιστώνουν πρώτοι τις επερχόμενες τάσεις διατροφής, όπως έγινε πρόσφατα, όταν παρευρέθηκα στην ετήσια συνάντηση της Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτολόγιας στην Ατλάντα. Είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα συνάντηση αλλά ταυτόχρονα και διασκεδαστική γιατί εκτός από τις εκπαιδευτικές συνεδρίες υπάρχει και η δυνατότητα της περιπλάνησης μέσα στις αίθουσες των διατροφικών εκθεμάτων. Εκεί μπορεί κάποιος να δει αλλά και να δοκιμάσει. Εκατοντάδες νέα τρόφιμα παρουσιάζονται. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να εντοπιστούν οι πιο πρόσφατες τάσεις της διατροφής.
Διατροφική Τάση Νο. 1 – Πρωτεΐνη
Μία από τις πιο εμφανείς τάσεις στο συνέδριο αυτό ήταν η πρωτεΐνη και ιδιαίτερα η ποσότητα πρωτεΐνης στα Σνακ. Ήμουν πραγματικά ευτυχής που διαπίστωνα αυτό, γιατί τα Σνακ μπορούν επιτέλους να είναι ισορροπημένα και υγιεινά.
Τα Σνακ έχουν πάρει μια κακή φήμη, επειδή πολλοί άνθρωποι τα συσχετίζουν με το “τσιμπολόγημα” ή με το “πρόχειρο φαγητό». Συνήθεια χωρίς κανένα διατροφικό όφελος που κατά κύριο λόγο το κάνουμε για διασκέδαση και όχι για να αυξήσουμε την πρόσληψη των βιταμινών, των ανόργανων συστατικών και της πρωτεΐνης. Το Σνακ που προσφέρει πρωτεΐνη μπορεί να εξυπηρετήσει δύο σημαντικούς σκοπούς. Αφενός μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας ανάμεσα στα κυρίως γεύματα και αφετέρου να διατραφούμε περισσότερο υγιεινά μέσα στην ημέρα.
Καθώς όλο και περισσότερες υγιεινές πρωτεϊνούχες επιλογές Σνακ εμφανίζονται στα ράφια των καταστημάτων, το τσιμπολόγημα μπορεί να γίνει μια υγιεινή συνήθεια πια.
Διατροφική Τάση Νο. 2 – Χωρίς Γλουτένη
Με βάση τα όσα παρατήρησα σε αυτό το συνέδριο, το σιτάρι χωρίς γλουτένη θα είναι μια τάση που θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Υπάρχουν τόσα πολλά νέα προϊόντα χωρίς γλουτένη που οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν ακόμη και αν δεν χρειάζεται να τρέφονται με προϊόντα χωρίς γλουτένη. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι η διατροφή τους θα βασίζεται σε υγιεινές επιλογές.
Δεδομένου ότι η κύρια πηγή της γλουτένης στη διατροφή είναι το σιτάρι, η τάση χωρίς γλουτένη μας εισάγει σε όλα τα είδη των «εναλλακτικών» σιτηρών – όπως κινόα, φαγόπυρο, κεχρί, αμάραντο καθώς και τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από αυτά. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε ποικιλία στη διατροφή σας, αλλά και να λάβετε θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά.
Μια προειδοποίηση όμως! Πολλοί πιστεύουν ότι μια διατροφή ελεύθερης γλουτένης σημαίνει ταυτόχρονα και χάσιμο βάρους. Πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη που ήδη βρίσκονται στα καταστήματα δεν είναι απαραίτητα με λίγες θερμίδες. Έτσι λοιπόν αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε την τάση χωρίς γλουτένη φροντίστε να διαβάσετε με προσοχή τις θερμίδες, ώστε να γνωρίζετε πόσες θα λαμβάνετε.
Διατροφική Τάση Νο. 3: Τα προβιοτικά – Τα “καλά” βακτήρια
Έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στη συλλογή των διαφόρων βακτηριακών ειδών που «κατοικούν» στον γαστρεντερικό σωλήνα – και ο ρόλος τους στην υγεία του ανθρώπου. Από ότι διαπίστωσα στο συνέδριο, όλο και περισσότερα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη αυτών των «καλών» βακτηρίων.
Τα τρόφιμα ζύμωσης είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους λαμβάνουμε αυτά τα καλά βακτήρια. Οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα – όπως το γιαούρτι και το κεφίρ – ως πηγές αυτών των βακτηρίων. Είδα όμως και cottage cheese με προβιοτικά. Υπήρχαν επίσης και συσκευασμένα τεύτλα και καρότα με προβιοτικά, καθώς επίσης και διάφορα προβιοτικά ποτά.
Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τη σημασία των προβιοτικών για την υγεία, περιμένω ότι θα δούμε όλο και περισσότερα από αυτά τα προβιοτικά-πλούσια τρόφιμα ζύμωσης- στα ράφια των καταστημάτων.»
Η μετάφραση έγινε από την Ομάδα του Wellnutrition.gr
Τα προϊόντα της Herbalife εδώ και αρκετό καιρό ακολουθούν τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και όσον αφορά τα Σνακ με Πρωτεΐνη αλλά και Πρωτεϊνούχα Ροφήματα χωρίς Γλουτένη.
Ρωτήστε μας να σας ενημερώσουμε!